Wednesday, December 31, 2008

happy new year!!!!

Here we are..last day in year 2008...seems like today im having my first class for this semester...so..i think its a time to review what already happen to me in 2008...lets check it out guys..

what I've done...and happen in my life this years? :

1.Study

actually this years ( 2008 ) a lot of things happen to me.. aku bermula dengan tekanan yang amat..biasalah bila kita dikalangan yang lebih muda.....tapi alhamdullilah disebabkan itu aku mula kenal..siapa patut aku join... sapa yang tidak sepattnya aku jadikkan kawan...lelama bila masuk pertghan tahun dgn semester baru..mcm ada tuah pulak bila awal tahun aku mcm ditindas..sebb masuk semester tgh tahun aku sudah mula lebih rapat dengan bebudak sabah... dimana diorg lebih selesa utk aku buat kerja berkumpulan..hormat aku..tawu bezakan soal "peribadi"(hehehe) dgn kerja...so..sampai skang..final semester.aku da stick dgn diorg utk apa2 asigmnt berkumpulan..diorg pun nampak selesa berkerja dgn aku..oklah kan...

so..azam tahun baru aku...nak study bebetul..namo memain..sebb last sem..aku mcm malas giler study..byk bermain2..asyik terawang2 ja..enough already..2009..tahun untuk belajar sungguh2.. sebb 2010 aku mau amik master...yeah yeah...!!..saper kata pengkid tokleh berjaya..kan??

2. Work?

Tahun ni aku macam slow sikit involve dengan online bisnes..tapi dalam bulan disember ni aku macam aktif balik..dalam masa yang sama..kerja aku dengan abah ok jerk..takder busy sgt pun..aku pun dah jarang berkejar balik kampung untuk setlekan kerja...nampaknya adik aku makin pandai selok belok bisnes abah..so skang banyak dia yang handle..kalau yang bebetul rasmi jerk dia memerlukan aku...biasalah..dia muda lagik..rasanya bila dah sampai masa nanti abah akan serahkan pada dia bisnes tuh..aku?..tak mengharapkan sangat pun..sebab aku lebih suka berdikari sendiri...yerlah..susah sebenarnya keja dgn bapak sendiri...orang lain leh kutuk2 bos kat blakang..aku pulak enggak buleh..kang nanti berdosa kutuk bapak sendiri..hahaa..bukan aku kata nak kerja dgn org lain sebb nak kutuk mengutuk bos..enggakkk!..aku cuma mahu kebebasan aja...lagikpun..i cant work for people..im a type of person who people work for me!..huhu..gen abah kut..so dlm erti kata lain...in future..i will be boss of my own..hope bleh la...

yang lelain..aku ada pengalaman kerja yang baru...aku de buat part time dengan dewan bahasa dan pustaka..mendigitizekan buku2 mereka...walaupun kebykkannya aku passing pada sahabat baik aku mira utk buat..tapi aku still monitor kerja2 tuh..hehe.. boleh la duit lebih kan.. pengalaman aje.. tuh yg lebih berharga..

so tahun 2009..aku mau fokus online bisnes..dimana aku bantu mas utk meng'online'kan bling2 mereka didalam blog ,lelong.com.my dan jugak website ( dlm proses )..sgt berharap semuanya berjalan lancar..yeahh..

3. Money?

Everything smooth ja..takder la terlebih atau terkurang...Cuma tahun 2008 aku byk gila shopping.. hahah..so comfirm takder terlebihlah kan...memula rasa macam pelik lah..sebb dulu aku jarang shopping utk diri sendiri...tapi skang mcm sebulan aku takder baju baru.pelik plak rasa.. terukkan?.. huhu...kesimpulannya duit aku tahun lepas banyak aku spend utk diri sendiri.. ada jugaklah sket2 utk org kesygan.. tapi tuhlah..alhamdullilah aku tak pernah putus bekalan nih..kalau idak.. duk umah jelah aku makan megi..haha.. aku jugak byk berjalan2 kan..byk aktiviti..so mmg byk pakai duit..sampai abah pun dah suh aku buat list akaun kat dia...utk tunjuk apa aku dah buat dgn duit aku..tapi mcm biasa...aku buat tak heran jerk..

Apa pun tahun 2009 nak start jimat2 sket..namau shopping sgt2...aku rasa mcm boleh kut..scut pun kata..bleh jadik kaya bila single..sebb duit kita simpan utk diri sendiri jerk...yer ker simpan?.. haha.. aku rasa mcm byk jerk aku bazirkan utk diri sendiri...tapi takperlah..janji puas..betul tak...hahaha..

4.Friends?

This year i becoming to close with my frend...maybe for what happen around me teaching me how to appreciated friend...in da same time its make me realise..that i do have a friend...even mereka ini asalnya kawan2 ayien...but for me..they also my friend..aku cuma kenal mereka melalui ayien jerk... aku byk spend masa dengan diorg tahun ni..lepak2..minum2 teh tarik..makan nasik lemak kat darusalam..idup aku dipenuhi dgn mereka2 ni..aku tak pernah rasa lonely bila mereka ada.. happy ja selalu...

Mas

Aku makin rapat dgn minah ni...rasa mcm dia dgn aku sama ja..haha..maybe sebb lahir tarikh yg dedekat..dia mcm paham apa yang jadik bila aku cerita dekat dia..very understanding and positive thinking..mcm aku pernah ckp dgn liz..dia slalu mempositifkan perkara negative..so aku mcm seronok bercerita dgn dia..lagikpun dia awek kan...so aku cerita sebb nak pandangan dia sebagai sorg awek...selalu lepak2 dekat mali sampai 3 4 pagi borak kosong..she was there when i need frend the most...she listen for every single thing i said..even benda tuh org len dah nyampah nak dengar..hahaha..dalam masa yang sama..aku suka kenakan dia sampai merajuk rajuk dia.. bweekkk!! padan muka..haha..tapi tuhlah..terima kasih pada dia..sebb selalu ada...kalau dia takdak.. aku mesti takdak tempat nak buli teruk2 kan?..hahaha.. sian kawan baek aku ni..“wink”..ko tawu.. ko cantek sebenarnya mas...lebih cantik dr org lain...sebb ko baek..tuh yg membuatkan ko cantik. U are gorgeous, beautiful, smart n soft talking person i ever meet...Cuma bila ko jadik riak..ko mcm ganas sket la.. hahaha.. aku saja tanak cakap depan ko yg ko cantik ..nanti ko perasan.. haha..plus saja tanak manjakan ko..kekeeke..so saja aku buli ko teruk2...apa pun.. kriteria awek aku nk carik mmg mcm ko..yer aku ngaku tuh...tapi takder ler serupa muka ko...muak dah tgk muka ko jerk..haha...so doa2 kan aku yer...plus..jgn ler bunuh plak kalau awek aku tuh cun.. haha..kan ko nak bunuh semua awek cun dlm dunia ni..sian ler aku nanti kalau ko bunuh..kejam dowh..lama aku membujang skali ade bini cun ko bunuh plak dia..muahahaha...

Wut ever pun..tq mastura...hehehe... a round of applause and A standing ovation for you..

Liz

Pun aku semakin rapat...dgn dia ni dari dulu aku da rapat...my partner in crime..haha..we always had a great time together..selalu benda jahat yang aku buat aku cerita sama dialah..kekeke..Cuma kekdg je aku sempat berkongsi story dgn dia bila dia free.. biasalah..dia ni bz keja..so kekdg dia tawu apa2 pasal aku dr mas jerk.. wut ever pun still my best buddy..yang aku kekdg mintak tips..haha..selalunya tips bagaimana mahu jadik players lah... :P n selalunya dia suh aku cium jerk sesapa aku suka..hahaha..tapi tips yg itu aku tak pernah pun cuba..bukan apa..aku takmau kena tampa so..better tak payah cuba..maybe 1 day lah kut..bila aku dah jumpa org yg buat aku nk cium dia sgt...aku akan cium kut walaupun kena tampa..kiranya demi nak cium org tu.aku sanggup amik risk lah..haha..bleh ke mcm tuh..bleh je..betul tak..

Thanks buddy for everythings...hope in 2009 we can be more close...

Muz..

Aku suka kalau time dia free n dia ada umah bila aku ada dirumah diorg...time tuh aku bleh borak dgn dia mcm2...kekdg aku rasa bersalah sebb tak pernah ada masa lebih utk spend dgn dia..tapi dia jugak bleh jadik kawan yang baek...Cuma..masa je kurang antara kami...so harap 2009 aku dgn dia makin byk masa bersama..sebb aku tawu..dia sepi...takpe beb..hidup kena selalu happy..baru bermakna..

Scut...

Haha..ni lagik sorg yang tak pernah gagal untuk kongsi kesdihan dan kegembiraan aku...mamat ni dah makin berisi..aku paham..sebb hang makin happykan...so hati senang perut kenyang.. hehehe... aku berjaya mensahabatkan dia dgn liz n mas..kira macam friend circle diorg berkembanglah sket..kalau dulu setakat tawu nama ja..skang siap dah pi berkelah sekali..oklah tuh kan..tak salah meramaikan sahabat..hehhe..apa pun..aku suka bercerita dgn dia..ajak dia pi makan2.. yg ni mcm pakar kaunselin aku..yerlah..dia kan pakar kapel dgn dak straight...so apa2 yg aku tak paham budak straight punya songgeh aku tanya dia.. n satu ja nasihat dia yg dia sendiri pun tak ikut

“Do not involve with a straight girl”

Haha..begitulah nasihat dia...tapi at the end..aku dipahamkan fana dulu adalah straight..tak begitu ke scut?...haha..apa pun nanti kita pi darusalam na...

Mira..

Yang ni dah diibaratkan macam adik aku...walaupun kami selalu jumpa..ym tetap meriah..haha..aku tawu dia takder keja kekdg...aku pun..kalau sehari tak der talian dgn dia..wasa mcm pelik..so kalau aku ilang ke rumah mas..maknanya aku tak bersama dgn dia n anis..maka ym lah penghubung kami menghantar berita dan cerita...hehehe..tahun ni..aku rapat gila dgn dia...seminggu 2 3 kali kami pi lepak mamak darusalam..tempat peberet kami..biasalah kan..yang lelain selalu stembot atau kalau de duit lebih sket..baru kami berubah angin..dia mmg jaga aku..aku pun jaga dia..so..kami sesama berjaga diri kami..bila ada benda yg kami geram..maka aku dgn dia aku berkongsi dlm ym..walaupun dia sebnarnya kat seblah aku jerk..haha..bongok kan..tapi tuhlah persahabatan kami..meriah..haha

ayat lazim kami bila bosan... Help!help!help! ..maka kami tawulah yang menghantar itu tgh bosan.. haha..

Sis..

Dia ni selalu dapat baca aku..macam mas..tapi sis tak ubah mcm kakak aku..so manja aku dgn dia lebih lewr..kami berkogsi segalanya..n tahun ni..kami banyak sungguh berjumpa...jatuh bangun aku kongsi dgn dia..mmg kakak yg baek..(bukan aku kata kakak betul aku tak baek...dia baek jugak tapi biasalah..apa jerk pasal dunia aku ni aku leh kongsi dgn dia kan)..so sis ni pun senget jugak..bagi aku dia lebih memahami kejahatan aku..haha..wish dia bahagia..aku takmau tgk dia sedih..sebab aku paham keperitan dia..tapi bagi aku...she is the most stronger person on earth that i ever know..i learned a lot from her experience...i know her since 10 years ago..so..a lot of thing i already shared with her..thanks god i meet her...i luv u sis...for every reason gods made u...

The rest..

For them who i dun mention their name on this post..U guys complete my life in different way..no matter who you are, what u did in my life, which parts of my life u involve..its fulfil my journey everyday...thanks for be there for me at thick and thin situation...i know some of u share a great moment with me..and i thanks god for all the memories..hope this new year i will meet a lot of person with big heart like u all guys..i know some of u i can share the laugh for almost everything.. but some of you..i just a place for lend my shoulder on...but its ok..that what life should be rite..and i thanks gods for creating people like this around me..

5. Family?

Everything ok..still i need to take the responsibility like im the older in my family..but abang a little big realise his responsibility lately...since big fight between him n his beloved wife..he start to manage his own financial already..gud for him..and his wife..i dunno..maybe still cant be a part of my family...

Abah n mak..their health was ok now..abah admitted to hospital in middle of the year for his batu karang... and i was the one who handle everything at that moment because only me there who be with him at the hospital..just feel like i am the older among his children...but rite now.dia dah ok..mak pun sehat jerk..so takde paper masalah..

N my both sister..my older sister..still the same..working..enjoying her life...and working...living with her also make me feel like i was the one who has the ‘kakak’ responsibility..but its ok..at least she is my sister rite..tahan jelah u ols...

N my younger sister..OMG!she also turn to be senget like me..i dunno who mistake...haha..but its up to her rite..im not around her always..but i know i was the only siblings who really close with her...bila aku balik jerkada jerk benda yang dia nak bercerita...so..apa jerk dia nak jadik adalah pilihan dia..betul tak..and 2008 dia dah habis skolah..dah habis spm..so 2009 adalah tahun utk dia tentukan masa depan dia plak...

6.Love?

I am not so lucky with love this year’s..I’m not into serious relationship lately..i donno why..maybe i dun have da luck at 2008..wish i have my luck in 2009..but i do think to take a break for a while..since enough for me for every drama i faced in 2008...i try to work with it..to have a faith again n again..but i think no need to rush rite..so..i dun wanna talk a lot bout this..but im happy to say.. without lover..my life still full with love..really appreciated that actually...namau jadik players jugak...sebab aku bukan orang yang hipokrit..aku taknak gembira atas kesakitan orang lain...sebab itu bukannya kebahagian yang sebenarnya pun..tuh masalah jerk..

7.Health?

Im free now...wahahaa..happy to say that im free from that “penyakit” yg aku tanggung slama ini..now im totaly clear from ubat2 yg belambak tuh.enggak payah lagik wa telan berpuluh bijik ubat dlm 1 masa..Cuma around bulan 10 – 11 aku banyak demam dan jugak flu..maybe sebb peralihan ubat kut..yerlah..aku dah biasa makan ubat..skali berenti..so badan aku baru nak stabil utk meneutralkan badan aku kembali..apa pun..syukur pada tuhan..harap takder lagik kesakitan yang aku kena tempuh.. cukup sudah setahun aku menderita...so thats is..bawah ni adalah list yg aku pkkan..

A few of thing i wish i could do in 2009 is..

1.Finishing my degree with great cgpa..wa mau buat master maaa!!

2.Not easily fall into someone again...luv someone who luv me for everythi i am..

3. Spend my time with my friend more and equally with every of my friend...

4. Kurangkan aktiviti lepak malam2 kat luar...( aiseh..buleh ke tahan tak pegi darusalam selalu)

5. Kurangkan berat badan aku..hehehe..

6. To save my money...i wish i can control my shopping habit..hahaha..

7. Buy psp..haha..tak kira..tahun ni kena dapat jugakkkk...

8. Read more..(i realise i read less lately..owh nooo!!)

9. Blajar utk sabar pada tempatnya..aku notis aku selalu bersabar pada sesuatu yg tak sepatutnya aku sabar.. adoiyai..takleh macam tuh..u should said NO something ary..yeah yeah...

thats it...im DONE..(hoho..panjang giler post kalini..harap sabar korg membacanya..)

5 comments:

rubi said...

hahhahaaa...tq tuk cite ko psl aku yg panjang berjela tuh...x agak kn...ape2 pon tq so much...apriciate gler dohh...heheh..ye r...aku x riak da lepas nie...cet...
aku nk comment sume yg ko tulis dlm blog nie cam belambak gile je...so...aku wish ko dapat everything yg ko wish kn...n x yah le blaja jd player dr liz tu..die resign da..hahahahhahah...

Ary said...

weh..aku amik masa 3 hari nk pk taip posting ni..muahaha..tak agak2 kan..bodekology aku berkesan tak?hehehe..bagus2 ary..liz walaupun dah resign..still ada pengalaman ma..so aku blajar dr pengalaman dia jelah..hahaha

scutz said...

pergh!!!dh banyak menda aku tertinggal ni..bz la konon~..sbelum aku mengomen...

pasaipa part mas ada 258 patah perkataan?pasaipa part aku ada 125 patah perkataan ja?pasaiapa mas lebih 133 patah perkataan dari aku ka?

kalu macam la gayanya...nampak telah berlaku "bias" kat sini..dalam istilah ilmiahnya aku didiskriminasikan di atas nama ciri-ciri fizikal.Ini boleh dikira menindas tanpa sedar...

sepatutnya Ary, sebagai seorang bakal pustakawan(betoi ka ayat ni?..hang kena lebih memahami hati dan perasaan aku yg sedikit gempal ni...

yang pasti...kehadiran aku di muka bumi ni bukan la berniat nak memberatkan lagi bumi ni...tp aku sepatutnya dihargai sebagai seorang yg mampu memberi kelebihan dan lebih graviti kepada bumi kita dengan kelebihan dari segi JISIM dan JIRIM.oleh itu,diharap hang lebih memberi perhatian kepada perkara2 kecik macam ni.barulah aku lebih bersemangat untuk menurunkan berat badan sebanyak 5000gram...hah????BANYAKNYAAA.....

banyak kan...atau pun sebanyak 5000000mg.banyak kan?

ok,berbalik kepada post anda:

Ary,(aku panggil ni nada ala2 nyah)....

Mak harap,Ary akan berjaya di masa depan..hurm..masa skrg pn harap berjaya jugak...semoga nyah akan lebih sehat,diberkati Tuhan,banyak membaca buku,dan lebih urmphhh dalam segala hal.

ok?

Sekian,terima kasih.

atOi_machO said...

tAhniahla brO sbb brjaya menghasilkn synopsis idop hg spnjg 2008..aku gak yg x terbuat lg dude..haha..mls lak rsa nk menaip pnjg2..huahuahua..neway all da best for u in 2009..moga2 sume wish list hg tercapai ek..aku gak yg xtao pe yg aku nk..each day i become more confuse of what i want..huhu..eh beb..add la ym aku..bleh chat kt ym.. iylah_3pleva88@yahoo.com ...thanx..add yaa..

Ary said...

hehehe..amik masa toi aku nak tulis semua ni...