Sunday, August 09, 2009

ini ada 2 cerita...


situasi 1

its my second day aku join tin sardin penyek group ( group org yg berebut2 untuk masuk komuter yg dah penuh gila smpi seekor kucing pun aku rasa susah nak celah masuk)...disebabkan aku ada exam lepas jerk training harituh...aku balik agak lewat..around 6.30 baru aku ada kat ktm komuter tuh...aku duduk kat 1 tempat kosong coz aku tak sempat nk mencelah masuk sekali group tin sarding penyet tuh..tgh berpeluh2 ni..ada sorg makcik dgn sorg anak dia duduk sebelah aku...makcik tuh buta..anak dia around darjah satu...tgh makan aiskrim..bukan niat untuk curi dgr..tapi terdgr coz aku ada sebelah dia jerk..tetiba si mak bersuara..

" nanti kita beli jam tuh eh...nanti dapat duit kebajikan..harini baru 5 hb..nnt 7hb dptlah.. kita beli jam..tp kena tunggu abg man amik mak"kata si mak..

"ada apa dgn 7hb tuh mak?"kata pulak si anak..

"kan dpt duit..abg mak kata nak tlg bwk..alah..7hb makcik nah ada suruh teman dia pegi majlis pulak.."

"habistu" si anak sambil khusyuk jilat aiskrim bertanya lagik..

"takpelah nanti 9hb kita free kita datang lagi...10hb tak boleh..ada kenduri rumah blabla (aku lupa dia sebut rumah sape) ..."

"lepas tuh 12hb kena pegi blabla(lagi nama tempt disebut aku tak ingt)...

si anak hanya diam saja...sambil tetap memegang tangan si mak..

dan train dtg..dia dgn yakin...mengheret si mak pegi ke train dan naik tanpa sebarang masalah..

situasi ke 2..pada hari yg berlainan...

satu family india...si bapak berbadan agak tegap dan tinggi..tetapi buta...si mak rendah dan sedikit berisi...si anak perempuan mereka agak comel..petah berckp dgn happy sekali..

diorg pun join group tin sardin penyek ptg tuh..sambil menunggu diorg happy2 duk bergurau senda..seolah2 tiada org lain yg ada dlm dunia mereka...tapi bila tetiba train dtg..si anak berubah muka seolah2 sgt takut...si mak dgn muka cemas..dan akhirnya mereka tak dpt naik train tuh..tak macam dlm situasi pertama tadik..

point nya skang...dlm situasi pertama...aku kagum gila dgn makcik tuh...buta mata tidak buta hati...dia ingat setiap tarikh yg penting dlm idup dia..yang kekdg aku sebagai manusia celik dan mempunyai segala kemudahan...pun jarang2 dpt ingat segalanya..tapi makcik tuh...tanpa organizer, tanpa buku catatan..tanpa handphone utk dia setkan sesuatu..dia mampu ingat..

aku jugak kagum..si anak walaupun masih kecil...tak pernah takut atau malu untuk pikul tanggungjwp menjaga emak yang buta dan jugak mengharungi cabaran merentasi golongan manusia yang tiada perikemanusian..

and utk situasi kedua..mcm mana satu keluarga bahagia yg membuktikan mcm mana kita kelihatan dan sejauh mana tahap kemampuan kita...kita tetap mampu bahagia...tetapi tanpa keberanian...kebahagian tue boleh musnah mcm tuh jerk..aku cuba jugak nak tolong family tuh..dgn menghalang laluan orang2 di sebelah kiri aku dr terus masuk kedlm train..tetapi disebbkan tekanan tolakan dr org disebelah kanan..maka family tuh ditolak pula kebelakang..kesian..tapi tuh lah lumrah kehidupan kan...kejamnya manusia sekarang...pentingkan diri tanpa sedikit simpati...

pengajaran yg aku dpt dr melihat sendiri 2 kejadian ni..adalah..untuk bahagia..siapa saja bleh bahagi..cuma jgn benarkan org asing yg memusnahkan kebahagian kita tuh..harus terus kuat dan tabah..sebb kalau kita kuat..tiada siapa mampu memandang kita lemah...bg aku..kita tak mampu untuk menjadi terbaik dlm semua segi..jugak tak mampu nak puaskan hati semua pihak seperti sepatutnya...yang termampu hanyalah terus percaya dan yakin..yang kita mampu untuk buat sesuatu perkara sebelum kita give up sepenuhnya...kita jugak tak mampu untuk menjadi sesempurna org lain...kerana kekdg yang tak sempurna tuhlah..lebih sempurna dari kita yang kononnya sempurna dari segala segi....melihat dgn hati adalah lebih tulus dari melihat dgn mata..sebb kekdg kita tersalah menilai..dan menjadi kejam kepada manusia yang tidak sepatutnya...

4 comments:

is said...

aku ingat ko nak cerita pasal beli brg dgn duit kebajikan.. hahaha..
salah pulok.

Ary said...

kekeke..apelah..salah tanggapan ni..

scutz said...

hehehe...aku kan ary..sangat suka sekali skala nek transport awam ni...especially bus..sbb kita buleh tgk mcm2 manusia..aku cepat tersentuh tgk bab adengan mak ng anak2..bapak ng anak2..sbb kdg2 teringat balik masa kecik2 dulu betapa mak aku sangat hebat bawak kami 4beradik naik turun bus p jalan2...

kdg2 kita dok atas keta mcm skrg xdpt pengalaman cmni..mcm tu jugak bila dulu naik scooter..part yg paling aku xleh lupa kalau hujan lebat..n confirm aku basah kuyup time tu..tp time tu jugaklah yg watkan aku ingat dan ckp dgn diri sendri yg apa2 pun nanti..setinggi mana pun..aku tetap kena ingat zaman2 basah lencun ni..sbb menda2 yg camni la mbuatkan kita jadi kuat!!!

Ary said...

hehe..tuh la..kekdg..mcm teringat kita kechik2 dulu kan..tuh aku selalu kuatkan hati..sesusah mana pun kita..ada lagi mausia yg lebih susah...senyum satu sedekah..dgn sedekah hati kita pun bahagia..hati bahagia..semua masalah setle..tak begitu..hehehe