Wednesday, April 21, 2010

baca2 balik...

Sejak ada streamyx ni..aku kekdg asyik ngadap laptop je..tambah2 time tgh kecewa ni kan..tetiba harini teringat nk baca blog aku yg lelama dulu..n aku terjumpa ni..sesuatu yg aku sendiri tulis..dimana membuatkan aku tersedar dari nasihat diri sendiri..post ni aku tulis tahun lepas title Happy2.. ditulis pada 8 april..(april mmg bulan aku kecewa rasanya )

"Happiness is like a butterfly... The more you chase it, the more it eludes you. But if you turn your attention to other things, it comes and sits softly on your shoulder.."

korg pernah jumpa quote ni...actually...i do trust this word...coz that what happen to me now..bila aku dah berhenti mencari dan mengharap...aku dpt semuanya..even aku single skang...aku tau ada org sygkan aku..."wink"..bukan aku tak nak kapel lagik..just bagi aku..aku nak masa betulkan diri sendiri dulu..masa utk aku syg diri aku sendiri sebelum sayang org lain...lagipun macam mana aku nak sayang orang kalau diri sendiri aku tak sayang lagik...asyik nak lukakan hati sendiri je kan...mcm mana aku nak jaga orang kalau diri aku sendiri pun aku tak mampu nak jaga lagik..betul tak..so sejak aku sedar semua tuh aku tak cari2 lagik...kalau dulu korg bleh baca sendiri dlm blog aku betapa aku mengharap kaseh sayang sorg manusia tuh..aku merayu "dia" terima aku..tapi akhirnya..macam ayat atas tuh..lagik kita kejar..lagi dia semakin jauh...yeah.."dia" pun semakin jauh dari aku...tapi bila aku dah tak mengejar lagik..bila aku dah tak fokus nk mencari cinta lagik...benda tuh semua datang sendiri...sampai aku pun sebnarnya tak sedar...perkara yg aku kejar dulu ada disekitar aku jerk..menunggu aku memberi jawapan dan memilih...

tapi..hati ni sapa yang tawu kan...hehehe...aku belum kuat nk terima cinta lagik...tapi aku tawu aku sayang seseorang lebih dari segalanya skang..cuma sapa org tuh...biar aku sorang je yg tawu...dan kalaupun wujud manusia tuh kenapa aku tak bersama orang tuh?..alasan nya sebb aku rasa belum masanya lagik...lagipun kalau betul dia utk aku..mesti aku akan bersama dgn dia jugak kan...betul tak...apa yang penting skang...ada byk perkara lebih penting yang aku nak fikirkan...aku takmau membazir masa dlm idup aku lagi..lagipun kita idup tak lama...bila aku dah ready...dah sedia...maybe aku akan terima orang lain dlm idup aku...taknak lagi terburu2...tak de faedah pun...bukannya aku tak bleh idup takde cinta...bleh je skang...lonely?..adatlah..tapi nanti dlm kubur pun kita sendiri...kalau kat dunia kita dah takut..inikan pulak kat dalam tuh..betul tak...setiap orang ada takdir dia sendiri...kalau dah ditakdirkan apa yang terjadi dekat aku adalah yang terbaek utk dia...terima jelah...maybe tuh jugak yang terbaek utk aku..mungkin ada hikmah disebaliknya...aku bukan putus asa...cuma pengalaman mengajar aku untuk berfikir dengan kepala bukan dgn lutut lagik...hehehe..lagipun kalau aku terus mencari lagiklah benda tuh lari dari aku kan...aku dah cukup happy skang dgn apa yang ada disekeliling aku..bahagia dgn siapa yang bersama dgn aku...bukan nak jadik players...cuma bila lagik nak berfoya2 kan...haha..takderlah korang...jgn pk aku nih nak jadik buaya pulak...mas kata aku fail utk jadik players..mcm tak berbakat je..almaklumlah..aku kan loyal..chewah...hahaha..

apa pun..buat rakan2...tak payah lah korg susah payah nak carik..benda mcm nih tak perlu dipaksa...dia akan datang sendiri...so jgn lah halau dia dgn korg terhegeh2 duk cari...kita manusia ada maruah dan harga diri kan...tanggungjawap lain pun ada byk...pe kata korg syg diri sendiri dulu..blajar utk memahami keblebihan dan kelemahan diri sendiri...allah dah janjikan setiap manusia ada kebahagiannya sendiri...jadi buat apa nak kelam kabut nak cari sedangkan usia kita masih muda...masa depan kita...kita yang tentukan..ingat tuh je dah la...betul tak..

hurm..jadiklah aku merapu...sebenarnya tetiba rasa nak ckp pasal nih...so walaupun aku tgh byk assigment kena sudahkan..still aku tulis jgak sebb takut nnt aku lupa...so adios...fikir2kanlah...

u ask me...did u are something nice to me...
my answer...you are the good thing ever happen to me...

"Bila yang tertulis untukku..
Adalah yang terbaik untukmu...
Kan kujadikan kau...
Kenangan yang terindah dalam hidupku..
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang t'lah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah...."


Harini..aku post lagi sekali...untuk peringatan kepada diri aku lagi sekali..supaya ingat..setiap manusia ada bahagian dia sendiri..dan sekarang ini bahagian aku..aku kena belajar terima dengan redha..belajar kasih sayang itu tak dapat dipaksa..belajar kena terima qada dan qadar Allah..Juga kena sedar..bukan aku pilih jadi macam ni..untuk menyayangi insan sejenis..tapi aku terpaksa akur dengan ketentuan tuhan..dan berhenti menyalahkan orang lain dan diri sendiri..kalau aku sayang dia..aku kena biarkan dia happy kan..dan kalau melepaskan aku membuatkan hati dia tenang dan bahagia..aku harus terima..tawu Allah s.w.t Maha pengasih dan penyayang..Smoga aku berjaya mencuba membuat sesuatu yang lebih baik..

p/s : for u..i del u dari fb bukan sebb i benci u..atau nak berhenti jadi seorg kwn...i tetap kwn u sampai mati sama ada i add u dlm fb atau tak..n u tetap satu2 manusia yg i xmampu nk benci..sampai bila2...

“If you want me to stop loving you,
I will...
But you need to teach me how..
As I don't know how to do it..”

2 comments:

SaYa iNsaN bIasE said...

i disituasi u sekarang...
dibuang seseowang untuk kebahagiaan dea n insan laen...perit ?? hurmmmm... yer...bila terlalu banyak pengorbanan..n akhirnya ending begitu... TAPI... buat i, it doesn`t mean my world end.mule2...i MATI...tapi bile i pk, i melepaskan seseowang yang i cinta untuk bahagia dea, melihat dea bahagia, itu da cukup buat i...yer, kegembiraan itu macam rama2...tapi u kene taw, kite juga boleyh corakkan bahagia tue untuk kekal dengan kite. Kawan2 u ta pernah tinggalkan u...i percaya tentang itu...so, u... u can sebenarnya...menyintai ta semestinya memiliki...percayalah, dalam kite terluka kerana memberi kebahagiaan pada seseorang, sebenarnya kelukaan tue lar akan jadi kebahagiaan yang berpanjangan buat diri kita. sayangi n kenali diri u lebih dulu dari u beri cinta, sayang u pada owang len... =)

Ary said...

terima kasih untuk nasihat tue..dan terima kasih sebb memahami..

Pegalaman yg ada sy kumpul utk jadikan semangat..

Sy tawu sy dikira beruntung dari org lain..Mungkin ada yg lebih sakit dr sy..jadi harus bersyukur nikmat allah beri..

Melepaskn dia utk kebahagiaan dia..Iya..itu perlu..itu tandanya kita tidak membenci..tetapi tetap menyintai..Kalau pengorbanan itu perlu demi kebahagiaan org yg kita syg..xpalah sakit sedikit kan..

Jadi..terima kasih utk nasihat..

Akan sy pegang sebagai salah stau panduan..